torsdag 1 mars 2012

Sandro Mancuso om testtäckning



Testtäckning är en siffra som mäter hur stor del av koden som täcks av test. Eller rättare - som det oftast används - hur stor del av kodbasen som provkörs med hjälp av kod i de skrivna testerna!

Man kan verkligen fråga sig om till vilken nytta det här måttet egentligen är. Meningen med alls investera i skrivna tester är ju att de ska ge ett konkret värde. Till exempel vara säker på att en viss funktion fungerar som förväntat, även om man genomför förändringar i kodbasen.

Sandro Mancuso, en av förgrundsgestalterna inom den brittiska delen av Software Craftsmanship-rörelsen har skrivit ett insiktsfullt blogginlägg om vikten av att fråga sig varför ett test finns. Vilket värde har vårt test för slutresultatet?

Testtäckningsmåttet är viktigt för att få upp ögonen för vilka delar av vår applikation som för närvarande saknar meningsfulla tester. Men att ha täckt en del av vår kod med tester är ingen garanti för att vi testar något viktigt. Som vanligt är det de reella kvaliteterna i vår mjukvara som spelar roll, inte att vi uppfyller det ena eller andra abstrakta måttet.

Sandro Mancuso är en av talarna på Software Passion Summit 2012. Se programmet här, och boka din biljett här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar